Logo uwwet.nl wetgeving overwegingen rechter juridische bijstand jurisprudentie uitwerkingen rechtspraak juristen regelgeving uitspraken advocaten besluiten notaris wetten rechtsbijstand rechterlijke beslissingen toelichtingen rechtshulp
www.uwwet.nl is er voor iedereen. Wij bedoelen dan ook iedereen.
Bestudeer uw rechten en plichten op uwwet.nl
-
-
Nieuws


Datum en nieuws - september 2018:


28 september 2018
Vrachtwagenchauffeur veroordeeld voor dodelijk verkeersongeval A15

'De rechtbank veroordeelt een 57-jarige man uit Stolwijk voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. De man krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en de maximale taakstraf van 240 uur. Ook is hij zijn rijbewijs 3 maanden kwijt.

Op 11 april 2016 reed de man met zijn vrachtwagen bij afslag Vuren (gemeente Lingewaal) op de A15 in volle vaart achterop een file in. Hierdoor kwam een vrouw in een personenauto voor hem om het leven. De rechtbank oordeelt dat de man zeer onvoorzichtig en onoplettend handelde. De man merkte namelijk niet op dat er voor hem een file ontstond, terwijl alle weggebruikers om hem heen de file wel hebben gezien en hun alarmlichten aan hadden.

Grote verantwoordelijkheid als chauffeur
De rechtbank vindt dat de man als vrachtwagenchauffeur een grote verantwoordelijkheid heeft in het verkeer. Hij rijdt in een zeer zwaar voertuig en heeft daardoor een langere remweg.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de ernst van het feit, de persoonlijke omstandigheden van de man en het feit dat het ongeluk inmiddels meer dan 2 jaar geleden heeft plaatsgevonden.'



28 september 2018
Gemeente Rheden mocht handhavend optreden tegen uitbouw

'Het college van burgemeester en wethouders van Rheden mocht handhavend optreden tegen de uitbouw van een woning in Rheden. Dat oordeelt de bestuursrechter.

De eigenaar van de woning had een omgevingsvergunning gevraagd en gekregen om een uitbouw aan zijn woning te bouwen. Daarin wilde hij 2 slaapkamers realiseren voor de opvang van pleegkinderen. Toezichthouders van de gemeente stelden echter vast dat gebouwd was in strijd met de omgevingsvergunning. De uitbouw werd meer naar voren geplaatst dan was aangevraagd. Daarop besloot het college handhavend op te treden. Het college droeg de eigenaar van de woning op de uitbouw deels te verwijderen.

In oog houden algemeen belang
De rechtbank geeft het college gelijk. Het staat vast dat gebouwd is in afwijking van de verleende omgevingsvergunning. Het college weigert de nieuwe situatie alsnog te vergunnen en heeft dat ook mogen weigeren, vindt de rechtbank. Eerder keurde het college al een plan om de uitbouw verder naar voren te plaatsen expliciet af.

Er zijn veel bijzondere omstandigheden naar voren gebracht. Zo gaven buurtbewoners aan geen bezwaar te hebben tegen de gerealiseerde uitbouw. De rechtbank wijst er echter op dat het college ook het algemeen belang in het oog moet houden.

De bestuursrechter verklaart het beroep ongegrond. '



26 september 2018
Celstraf voor jarenlang misbruik stiefdochter

'De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 53-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan tien maanden voorwaardelijk voor het seksueel misbruiken van zijn stiefdochter. De man krijgt daarnaast een proeftijd van vijf jaar en hij moet het slachtoffer 25.000 euro schadevergoeding betalen.

Misbruik
De man heeft zijn stiefdochter van haar dertiende tot haar achttiende seksueel misbruikt. Het misbruik vond telkens plaats op zondag, wanneer het slachtoffer (na de scheiding van haar moeder en stiefvader) bij haar stiefvader thuis was, en bestond onder meer uit het betasten van haar borsten en vagina en penetratie met vingers en dildo’s.

Verkrachting
Hoewel de man het slachtoffer niet met geweld of bedreiging heeft gedwongen mee te werken, merkt de rechtbank het misbruik toch aan als verkrachting. Door de familierelatie en het leeftijdsverschil tussen beiden, had de man fysiek en geestelijk overwicht op zijn stiefdochter. Daardoor was het voor haar zo moeilijk om zich te verzetten tegen het misbruik, dat kan worden gesproken van dwang.

Behandeling
De rechtbank vindt het belangrijk dat de verdachte niet opnieuw de fout in gaat. Daarom wordt hij ook verplicht zich te laten behandelen.

Verjaring
De man werd ook verdacht van seksueel misbruik van zijn schoonzusje. Omdat dit feit is verjaard is het recht tot strafvervolging komen te vervallen. De rechtbank verklaart de officier van justitie voor dit feit daarom niet-ontvankelijk in de vervolging.'



26 september 2018
Op de rol: ‘2 mannen kunnen ook iets anders doen op het toilet’

'Verslag van een rechtszitting De militaire politierechter, de officier van justitie, 2 griffiers, Leon (25)* en diens advocaat staan in de Arnhemse Rijnzaal rond een laptop. Het gezelschap tuurt naar videobeelden die vorig jaar december zijn gemaakt tijdens een mariniersfeestje in de Rotterdamse feestkroeg Après Skihut. ‘Gaat u nog eens terug’, vraagt rechter Eskes. ‘Dit is het moment waarop de bewaker de drugs in uw broek stopt? Ik zie dat niet. Ik zie wel dat hij bukt. Ik heb genoeg gezien’.

Leon is vandaag bij de militaire politierechter omdat hij vorig jaar december XTC en cocaïne bij zich zou hebben gehad tijdens het Rotterdamse mariniersfeestje, en omdat hij een jaar eerder bij ADO Den Haag het (kunstgras)veld zou hebben vernield met een brandende fakkel. Militairen die iets hebben misdaan, staan altijd terecht bij de militaire kamer van de rechtbank Gelderland in Arnhem. ‘Waarom draagt u geen uniform?’, wil de militaire politierechter weten. Omdat hij geen militair meer is. ‘Ik ben ontslagen na dat drugsincident’, zegt Leon. Voordat Leon begin deze zomer door Defensie werd ontslagen, was hij marinier. Eerst op Aruba en later op de Van Ghentkazerne in Rotterdam.

Fan
En dan te bedenken dat hij helemaal geen drugs bij zich had in de Skihut, en geen fakkel in het ADO stadion. ‘U zou op 6 augustus 2016 tijdens ADO Den Haag tegen Go Ahead Eagles die brandende fakkel op het veld hebben gegooid. Was u bij die wedstrijd?’, vraagt de militaire politierechter.’ ‘Dat zou kunnen. Ik ben bij veel wedstrijden geweest. Ik weet het niet meer’, antwoordt Leon. ADO zet alles en iedereen voor, tijdens en na een wedstrijd op de video. Op hun beelden is te zien dat bij opkomst van de spelers een man vanaf de Haaglandentribune een fakkel op het kunstgrasveld gooit. Deze beelden zijn vergeleken met foto’s die bij de ingang van de Haaglandentribune van alle supporters zijn gemaakt. ‘Daarop is een man te zien die qua uiterlijk en kleding exact voldoet aan het signalement van de man die de fakkel heeft gegooid. Vervolgens is gekeken op welke toegangskaart die persoon is binnengekomen. Dat zou u zijn geweest’, zegt de rechter. 2 agenten hebben Leon trouwens ook herkend van zijn Facebookprofiel. ‘Dat was ik niet op de videobeelden’, houdt Leon vol.

Jaloers
In de nacht van 7 op 8 december 2017 is hij wél gefilmd, in de Rotterdamse Skihut. Leon vertelt: ‘Nadat we de korpsverjaardag op de kazerne hadden gevierd, zijn we met een stel mariniers naar de Skihut in de stad gegaan. Het was gewoon gezellig. Ik had met een paar meiden oogcontact, en we dansten ook. Maar telkens kwam er een beveiliger tussen. “Kom eens mee”, zei hij tegen mij. Dat deed ik. In een hokje moest ik mijn zakken leegmaken. Hij fouilleerde mij en haalde iets uit mijn voorzak. Ook fouilleerde hij mij aan de voorkant van mijn broek. Terwijl hij dat deed, stopte hij drugs in mijn broek, bij mijn kruis. “Waarom zit je aan mij?”, vroeg ik. Hij haalde zijn eigen drugs uit mijn broek. “Wat is dit?”, vroeg hij. Ik was verbaasd. Hij bedreigde mij. Ik werd erin geluisd omdat hij jaloers was. Hij had gewoon de pik op me.’

Achterzak
‘U hebt de politie die avond een ander verhaal verteld’, constateert politierechter Eskes, terwijl ze door het dossier struint. ‘Wat heb ik dan gezegd?’, vraagt Leon. ‘U zei toen dat de drugs uit uw achterzak kwamen; nu zegt u dat ze uw voorzak kwamen. U heeft toen ook niet verklaard dat de beveiliger drugs in uw broek bij uw kruis had gestopt. Dat is toch vreemd?’ Leon: ‘Ik weet niet meer wat ik heb gezegd. Ik was flabbergasted.’ De beveiliger van de Skihut was dat niet. Hij loopt volgens eigen zeggen al 10 jaar mee in het caféwereldje en kent zijn pappenheimers. Leon viel meisjes lastig, gedroeg zich vreemd, daagde andere bezoekers uit, zijn mond ging voortdurend op en neer en hij had rode en draaiende ogen. Nadat hij Leon eerder die avond al had gewaarschuwd, zag de beveiliger hem met een andere man naar het toilet gaan. ‘Dat gebeurt vaak als mensen drugs willen gebruiken’, aldus de beveiliger in het dossier. In de toiletten betrapt hij Leon, die net een zakje met wit poeder heeft geopend. Daarop neemt hij Leon mee voor fouillering.

Handel
Uit de aangifte en de video-opnames blijkt volgens officier van justitie Van den Bosch zonneklaar dat Leon tijdens ADO tegen de Eagles een brandende fakkel op het kunstgrasveld heeft gegooid. Maar heeft hij het ADO-veld ook vernield? De officier: ‘Ik zie op de beelden dat de fakkel op het veld valt, maar ik weet niet welke schade dat heeft aangericht. Daar is de aangifte onduidelijk over. Dus ga ik vrijspraak vragen.’ Over de drugs in de Après Skihut heeft ze geen twijfels. Uit de camerabeelden die iedereen net op de laptop van de raadsman heeft gezien, blijkt volgens officier Van den Bosch helemaal niet dat de beveiliger van de Skihut Leon erin luist. En dan is er nog iets: Leons slimme telefoon. De officier van justitie: ‘Net na middernacht op 8 december appt verdachte: “Net voor 5 meier handel gehaald. Voor al die gasten”. Een paar minuten eerder zegt hij: “Heb handel bij me. Wil wel effe party”.’ Drugshandel wordt Leon niet ten laste gelegd, maar bezit wel. Dat levert net geen taakstraf op (‘mijnheer heeft geluk’), maar wel een boete van 700 euro.

Dubieus
Natuurlijk moet Leon worden vrijgesproken in de ‘fakkelzaak’, en natuurlijk moet dat ook gebeuren in de ‘Skihutzak’, vindt raadsman De Vaal. ‘Uit zijn telefoon is een selectie berichten gehaald die een enorm subjectief beeld van mijn cliënt schetsen. Allemaal stukjes die de indruk wekken dat hij iets met drugshandel te maken heeft. Dat is volkomen onterecht en een typisch geval van een tunnelvisie’, aldus de raadsman. Hij vindt de beveiliger van de Skihut onbetrouwbaar. Raadsman De Vaal: ‘Ze gingen met elkaar naar het toilet. Nou en? 2 mannen kunnen ook iets anders doen op het toilet. De beveiliger vond het niet nodig om de politie te bellen, nee hij wilde mijn cliënt zelf aanpakken. Hij was opzichtig en geforceerd op zoek naar iets. Hij haalde de drugs niet uit de zakken van cliënt, hij had ze al in zijn hand.’ De verklaring van de beveiliger is door diens ‘dubieuze gedrag’ volkomen ongeloofwaardig, concludeert raadsman De Vaals.

Strafblad
De verklaring van de beveiliger is allesbehalve ongeloofwaardig. Die van Leon is dat wel, meent de militaire politierechter. Zij spreekt Leon wel vrij in de ‘fakkelzaak’, maar niet in de ‘Skihutzaak’. De verklaringen van de beveiliger en een getuige, de camerabeelden en het onderzoek naar de drugs spreken boekdelen, aldus politierechter Eskes. Omdat Leon geen strafblad heeft en omdat de ‘Skihut’ hem toch al zijn baan bij de marine heeft gekost, volstaat de rechter met een voorwaardelijke boete van 700 euro.'



25 september 2018
Veroordeling wegens mishandeling door sliding tackle tijdens amateurvoetbalwedstrijd blijft in stand

'De veroordeling van een man wegens mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg door een sliding tackle tijdens een amateurvoetbalwedstrijd in Schoonhoven blijft in stand. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag.

Op 30 november 2014 vond in Schoonhoven een amateurvoetbalwedstrijd plaats tussen VV Schoonhoven en De Zwervers CCV. Tijdens deze wedstrijd maakte een speler van De Zwervers CCV een sliding op een van zijn tegenspelers. Deze tegenspeler liep hierdoor een dubbele beenbreuk en een scheurtje in zijn enkel op. De speler van De Zwervers kreeg in de tuchtrechtelijke procedure van de KNVB een schorsing van vier maanden opgelegd wegens ernstig gemeen spel. Ook werd hij strafrechtelijk vervolgd. Het gerechtshof Den Haag veroordeelde hem in hoger beroep tot een taakstraf van 100 uur voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De verdachte stelde tegen deze veroordeling beroep in cassatie in.

In cassatie wordt onder meer geklaagd over de bewijsvoering van het hof op het punt van het (voorwaardelijk) opzet op mishandeling.

Het gerechtshof heeft vastgesteld dat de verdachte tijdens de wedstrijd zijn actie - de sliding - heeft ingezet toen hij zich schuin achter en in de onmiddellijke nabijheid van zijn tegenspeler, het latere slachtoffer, bevond. Hij had daarbij geen ruimte en gelegenheid te glijden waardoor hij zowel de bal als de man speelde. Het gerechtshof oordeelde dat de verdachte met deze actie bewust de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat het slachtoffer door de actie van de verdachte geraakt zou worden, ten val zou komen en daardoor pijn of letsel zou worden toegebracht. De Hoge Raad vindt dit oordeel van het hof niet onbegrijpelijk en ook voldoende gemotiveerd. Dat de actie werd uitgevoerd in een sportsituatie, staat in deze zaak ook niet aan een veroordeling in de weg.

Ook de overige cassatieklachten geven geen aanleiding tot vernietiging van de uitspraak. De veroordeling blijft daarom in stand.'



20 september 2018
Paardenhandelaar veroordeeld voor fraude vanuit zijn paardenbedrijf

'De rechtbank veroordeelt een 34-jarige man uit Doetinchem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een werkstraf van 240 uur. De man maakte zich schuldig aan oplichting, een poging daartoe, schuldheling en het medeplegen van valsheid in geschrift. De Doetinchemmer moet naast zijn straf ook nog ruim 100.000 euro aan de verzekeringsmaatschappijen terugbetalen.

Paarden niet overleden
De man lichtte 4 keer verzekeringsmaatschappijen op door aan hen op te geven dat paarden die bij hem in de manege stonden waren overleden. In 1 geval was het geclaimde paard al eerder overleden, in de andere gevallen leefden de geclaimde paarden nog. 2 maal keerde een verzekeraar ook uit, de andere 2 keer bleef het bij een poging. Daarnaast claimde de man na een inbraak in zijn bedrijf de daarbij gestolen goederen met vervalste rekeningen. Tenslotte was de man in het bezit van een shovel die gestolen bleek te zijn.

Strafbepaling
De officier van justitie eiste 2 jaar gevangenisstraf. De straf van de rechtbank valt lager uit omdat de rechtbank de man vrijspreekt van fraude met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bovendien gaat het om oude feiten (gepleegd tussen 2011 en 2015). Ook heeft de man geen strafblad. Verder keek de rechtbank naar wat in het verleden in vergelijkbare gevallen is opgelegd.

Halfbroer en dierenarts ook bestraft
Naast de Doetinchemmer bestrafte de rechtbank nog 2 andere mannen in dit onderzoek. Een 32-jarige man uit Doetinchem, een halfbroer van verdachte, kreeg een werkstraf van 90 uur waarvan 50 uur voorwaardelijk. Hij werkte samen met de 34-jarige man bij het oplichten van een verzekeraar. Een dierenarts uit Duitsland werd veroordeeld tot een geldboete van 2.500 euro. Hij had op schrift gesteld dat een paard was overleden zonder dat paard te hebben gezien.'



19 september 2018
7 jaar cel voor Amersfoortse man die zijn bejaarde vrouw doodde

'Een 74-jarige man uit Amersfoort is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar. Hij heeft in maart van dit jaar zijn 75-jarige vrouw om het leven gebracht door haar te wurgen.

Weerloos
De vrouw lag weerloos in haar bed te slapen toen hij haar benaderde en vervolgens haar keel dicht drukte. De rechtbank is het met de officier van justitie en advocaat eens dat er geen sprake is van moord, maar van doodslag. De verdachte geeft aan dat er geen vooropgezet plan was om zijn vrouw te doden. In het dossier zijn ook geen aanwijzingen te vinden voor het tegendeel.

Strafmaat
De man heeft de nabestaanden onherstelbaar verlies en veel leed toegebracht, zo bleek ook uit de indrukwekkende slachtofferverklaring die de zwager van het slachtoffer op de zitting heeft voorgelezen. De leeftijd van de man is voor de rechtbank geen reden om tot een lagere straf te komen. Ook de vooruitzichten met betrekking tot zijn gezondheid zijn dat niet. Er is sprake van een ernstig feit met een grote maatschappelijke impact. Verdachte is in 2003 veroordeeld voor een poging tot doodslag op hetzelfde slachtoffer. De rechtbank rekent dit de verdachte zwaar aan en weegt dit mee in het bepalen van de straf. Uit alle rapporten van de deskundigen blijkt dat het feit hem in verminderde mate kan worden toegerekend. Hij zou in aanzienlijke mate beperkt zijn geweest in zijn keuzevrijheid en gedragingen. De rechtbank wijkt af van de eis van de officier van justitie omdat er volgens de rechtbank in de eis onvoldoende rekening is gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man.'



18 september 2018
Drietal krijgt gevangenisstraffen voor oplichtingspraktijken vastgoed Polen

'De rechtbank veroordeelt een 52-jarige Zelhemmer, een 62-jarige man uit Wezep en een 56-jarige man uit Dwingeloo tot deels voorwaardelijke gevangenisstraffen. De mannen waren betrokken bij JKE Vastgoed BV en maakten door middel van oplichtingspraktijken geld afhandig van nietsvermoedende slachtoffers. De mannen uit Zelhem en Dwingeloo krijgen een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. De man uit Wezep krijgt een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk.

Vastgoed in Polen
De mannen spiegelden de slachtoffers voor dat zij op een veilige manier hoge rendementen konden behalen door geld te investeren in vastgoed in Polen. Een klein deel van het ingelegde geld is uitgeleend aan een bedrijf in Polen, zonder dat daar enige zekerheid tegenover stond. Ook is geld aan andere doelen besteed. De mannen creëerden daarmee voor zichzelf goede financiële omstandigheden en een riant levensonderhoud. Een groot aantal slachtoffers ondervindt ook nu nog steeds de negatieve financiële gevolgen van de oplichting van de mannen.

Hoogte van de straf
De officier eiste tegen de Zelhemmer en de man uit Dwingeloo een gevangenisstraf van 32 maanden. Tegen de man uit Wezep eiste de officier een gevangenisstraf van 22 maanden. De termijn waarbinnen een strafzaak behandeld moet worden bij de rechtbank is overschreden in deze zaken. Daarom bepaalt de rechtbank dat een lagere gevangenisstraf in deze zaken passend is. De man uit Wezep krijgt een lagere straf omdat hij minder lang bij de oplichting betrokken was dan de andere mannen.

Schadevergoeding
De mannen moeten aan een groot aantal slachtoffers de schade vergoeden.

Ontnemingsprocedure
De rechtbank spreekt in de ontnemingsprocedures tussenbeslissingen uit. De rechtbank behandelt deze ontnemingsprocedure later op zitting.'



18 september 2018
Dodelijke klap vechtpartij Wallen was noodweer

'Een 22-jarige Roemeen die tijdens een massale vechtpartij op de Wallen een fatale klap uitdeelde aan een 32-jarige Nederlander, handelde uit noodweer en wordt hiervoor daarom niet gestraft. Hij en zes andere deelnemers aan het gevecht zijn wel schuldig aan openlijke geweldpleging.

Rake klappen over en weer
Op en bij de Molenbrug vloog op 3 september 2016 – ogenschijnlijk uit het niets – de vlam in de pan tussen een groep van 6 Nederlanders en 3 Roemenen. Hierbij deelden de twee groepen over en weer rake klappen uit. Daarna verplaatste het gevecht zich, waarbij vooral de Nederlanders de Roemenen bleven opjagen en zeer gewelddadig tekeer gingen. De rechtbank concludeert dat alle deelnemers aan het gevecht – op één na – schuldig zijn aan het geweld. Van slechts één van de Roemenen kan niet worden vastgesteld wat zijn aandeel in de vechtpartij is geweest en wordt daarom vrijgesproken.

Noodweer
De klap die één van de Nederlanders uiteindelijk noodlottig werd, is uitgedeeld door de 22-jarige Roemeen. De rechtbank oordeelt echter dat de man handelde uit noodweer. Hij werd tijdens het gevecht op een gegeven moment in de gracht gegooid. Toen hij op de kant klom, zag hij dat het geweld tegen een van zijn vrienden maar doorging. In die chaotische situatie gaf hij de 32-jarige Nederlander een klap. De man overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan de gevolgen van deze klap.

Tragische afloop
De rechtbank komt tot de conclusie dat de tragische vechtpartij een afloop heeft gekregen die niemand heeft gewild. De zwaarste straf is dat alle betrokkenen zullen moeten omgaan met het gegeven dat zij betrokken zijn geweest bij een incident waarbij uiteindelijk iemand het leven heeft gelaten.

Bij het opleggen van de straffen is gekeken naar ieders aandeel in de vechtpartij, maar de rechtbank is ook uitgegaan van het principe “gelijke monniken, gelijke kappen”. De 22-jarige Roemeen wordt veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden plus 150 uur taakstraf. De andere Roemeen krijgt 70 dagen celstraf, waarvan 46 dagen voorwaardelijk. Vier Nederlanders krijgen een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en taakstraffen van maximaal 200 uur. De vijfde Nederlander krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur opgelegd. '



5 september 2018
Staat aansprakelijk voor uitlatingen bewindspersoon over downloaden uit illegale bron

'De rechtbank Den Haag heeft bepaald dat uitlatingen van de staatssecretaris van justitie in 2011 en 2012 in de media en het publieke domein over het downloaden uit illegale bron onrechtmatig zijn tegenover filmproducenten die daarover een collectieve actie hadden aangespannen. Volgens de filmproducenten was in Nederland een klimaat ontstaan waarin downloaden uit illegale bron als een verworven recht werd beschouwd. De filmproducenten weten dit aan uitlatingen hierover van de staatssecretaris van justitie.

Parlementaire immuniteit
De filmproducenten wezen op passages uit de parlementaire geschiedenis en andere uitspraken in het parlementair debat. Deze uitingen vallen onder de parlementaire immuniteit, die is vastgelegd in artikel 71 van de Grondwet. De rechter kan geen oordeel vellen over uitlatingen van bewindslieden en Kamerleden in het parlement.

Onrechtmatige uitingen in de media en het publieke domein
Uitingen van bewindslieden in de media en in het publieke domein zijn wel onderworpen aan rechterlijke controle. De filmproducenten wezen op een aantal voor 10 april 2014 gedane uitingen waaruit bleek dat downloaden uit illegale bron was toegestaan. De rechtbank acht deze uitingen onrechtmatig vanwege specifieke omstandigheden van het geval dat het bij herhaling gedane uitlatingen van de verantwoordelijk bewindspersoon zijn, die een niet voor misverstand vatbare boodschap bevatten, die in strijd is met het Europees recht. Als daarnaar wordt gehandeld, wordt inbreuk gemaakt op de auteursrechten van de rechthebbende filmproducenten. Daarom zijn deze uitlatingen onrechtmatig tegenover deze filmproducenten.

Achtergrond
Nederland kent een zogenaamde thuiskopieregeling. Deze houdt in dat bij de aankoop van dragers waarmee consumenten thuis kopieën kunnen maken van auteursrechtelijk beschermde werken (zoals gedownloade films), een heffing wordt betaald. Deze heffing voorziet in een billijke vergoeding voor de rechthebbenden. Tot 10 april 2014 werd in Nederland bij de toepassing van deze regeling geen onderscheid gemaakt tussen downloaden uit legale en illegale bron. Op 10 april 2014 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie geoordeeld dat dit onderscheid wel moet worden gemaakt. Downloaden uit illegale bron is niet toegestaan en de thuiskopieheffing voorziet alleen in een billijke vergoeding voor downloaden uit legale bron.'



4 september 2018
2 jaar cel voor poging verkrachting bejaarde vrouw

'Een 24-jarige man uit Utrecht is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar. Hij probeerde in januari van dit jaar in Utrecht een 77-jarige vrouw te verkrachten.

Poging tot verkrachting
Het DNA van de verdachte is aangetroffen op de jas, ondergoed en buik van de vrouw. Uit de verklaring van de vrouw blijkt dat de man haar de lift in heeft gevolgd. Toen zij de sleutel in de deur stopte werd zij door de man de hal van haar woning ingeduwd en gooide hij de vrouw op de grond. Hij probeerde haar te verkrachten, maar de vrouw bleef op hem slaan en bonzen. Dat het niet tot een verkrachting is gekomen is alleen te danken aan de 77-jarige vrouw zelf. Zij heeft zich uit alle macht verzet, zo blijkt ook uit het bij haar ontstane letsel.

Laffe wijze
De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf gekeken naar de oriëntatiepunten voor straftoemeting. Het uitgangspunt bij een poging tot verkrachting is 16 maanden. De rechtbank vindt dat er in deze zaak sprake is van een aantal strafverzwarende omstandigheden, waaronder de hoge leeftijd en de kwetsbaarheid van het slachtoffer. Ook de laffe en berekenende wijze waarop de verdachte het misdrijf heeft gepleegd is strafverzwarend. '



4 september 2018
TBS met dwangverpleging voor dubbele poging doodslag in supermarkt Eindhoven

'De rechtbank Oost-Brabant heeft zojuist een 41-jarige man ontslagen van alle rechtsvervolging voor 2 pogingen tot doodslag in een supermarkt in Eindhoven.

De verdachte viel vorig jaar november 2 personen aan met een mes in een supermarkt in Eindhoven. Eerst sneed hij een bezoeker van de supermarkt met het mes in haar hals en daarna stak hij haar meerdere malen met het mes. Een medewerker die haar te hulp schoot werd daarna door de man gestoken. Beide slachtoffers liepen ernstig letsel op. De man werd overmeesterd en aan de politie overgedragen.

Strafbaarheid
De man is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Uit hun rapporten blijkt kort gezegd dat bij de man sprake is van schizofrenie. De rechtbank neemt de conclusies van de deskundigen over en beschouwt de man als volledig ontoerekeningsvatbaar. De verdachte wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank oordeelt dat het vanwege veiligheidsrisico’s noodzakelijk is de man tbs met dwangverpleging op te leggen.

De rechtbank veroordeelt de man ook tot het betalen van schadevergoedingen van in totaal ruim 53.000 euro aan de slachtoffers.'



4 september 2018
Inhoudelijke behandeling onderzoeken Doorn en Roos uitgesteld

'De inhoudelijke behandeling van de moord op Hakim Changachi (Roos) en de voorbereiding van een liquidatie (Doorn) wordt door de rechtbank Midden-Nederland uitgesteld vanwege afwezigheid van één van de rechters. De zaken, waar in totaal vier verdachten terechtstaan, zouden vanaf volgende week maandag op Schiphol behandeld worden.

Uitstel
Eén van de rechters is ziek geworden en kan ook volgende week nog niet aanwezig zijn. De rechtbank concludeert dat het niet mogelijk is om de rechter op zo’n korte termijn te vervangen. Daar is het dossier te omvangrijk voor. De rechtbank realiseert zich dat dit zeer vervelend is voor alle betrokkenen, maar ziet geen andere optie dan het uitstellen van de inhoudelijke behandeling.

Pro-formazitting
De zitting van volgende week maandag wordt een pro-formazitting. Tijdens die zitting wordt gesproken over het voorarrest van de verdachten en het vervolg van de zaak. De resterende vijf zittingsdagen komen te vervallen. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, maar de rechtbank streeft ernaar om de zaak begin 2019 inhoudelijk te behandelen. Dit hangt af van de beschikbaarheid van alle procespartijen en de zittingsruimte bij Schiphol.'



4 september 2018
Celstraffen voor jarenlange fraude bij SGL

'Een gevangenisstraf van 2,5 jaar voor de oud-bestuurder van de Stichting Gehandicaptenzorg Limburg (SGL). Dat is de uitkomst in een omvangrijke fraudezaak en een langlopend proces, waarin de rechtbank vandaag uitspraak heeft gedaan. De vriendin van de oud-bestuurder krijgt een gevangenisstraf van 8 maanden voor haar betrokkenheid bij de zaak.

Een luxe leven op kosten van SGL
Verdachte was vanaf 2001 enig bestuurder van SGL en de medeverdachte, zijn voormalige secretaresse, kreeg de rol van directrice bij onderaannemer Tara-manda. De twee brachten zichzelf vanaf 2005 steeds meer in een positie, waarin zij hun gang konden gaan met een groot deel van de gelden van SGL en Tara-manda.

Manege en warmbloedpaarden
Zo initieerde verdachte de aankoop van een manege en hij schafte namens SGL warmbloedpaarden aan, die niet door gehandicapten, maar door verdachte en zijn dochter werden bereden. Naast de paarden werden ook kosten voor paardrijlessen, concoursbegeleiding en het stallen, verzekeren en verzorgen van de paarden jarenlang door SGL en Tara manda betaald. Op deze manier verduisterde verdachte, deels samen met zijn vriendin, voor ongeveer 2 ton.

Villa’s
De door SGL/SZO gekochte villa’s in Arcen en Schinnen werden voor extreme bedragen verbouwd en ingericht voor privégebruik. Voor het bewonen van de villa in Schinnen, waar de oud-bestuurder en zijn vriending ongeveer 6 jaar woonden, betaalde verdachte niets. Bij doorzoekingen werd voor een bedrag van ongeveer 70.000 euro aan kunstvoorwerpen van SGL gevonden. Verder kocht verdachte op rekening van SGL voor tienduizenden euro’s een fitnessband, dure horloges en een TV-/home cinema-set.

Anonieme tip
De zaak kwam aan het rollen na een anonieme tip van een oud-medewerker. Door een opzettelijk gebrekkige administratie, het niet-naleven van inkoopregels en het vervalsen van stukken kwam verdachte jarenlang met de fraude weg. Uit het dossier komt het beeld naar voren dat mensen die kritiek op verdachte hadden of hem tegenspraken, konden vertrekken. Anderen, zoals leden van de Raad van Toezicht van SGL, werd bewust informatie onthouden, zodat geen zicht bestond op wat er daadwerkelijk met de budgetten van SGL gebeurde. Mensen van wie verdachte iets gedaan wilde krijgen, werden met geld van SGL gefêteerd en verdachte liet ook zijn dochter meeprofiteren van de middelen die hij via SGL tot zijn beschikking had.

Medeverdachte
De medeverdachte had een minder grote rol dan verdachte. Toen de relatie serieus werd, was het fraudepatroon bij verdachte al zichtbaar. Zij liet het gebeuren en werkte op onderdelen actief mee. Bovendien profiteerde zij volop van het luxe leven dat verdachte met haar op deze manier kon voeren.

Oordeel van de rechtbank
Verdachte heeft zich gedurende vijf jaar herhaaldelijk schuldig gemaakt aan verduistering en valsheid in geschrifte. Deels deed hij dit samen met de medeverdachte. Zij leidden op kosten van SGL een luxe leven. Verdachte deed de uitgaven met geld dat bestemd was voor AWBZ-zorg. Het betrof dus gemeenschapsgeld, bedoeld voor het bekostigen van zorg voor mensen die zorg nodig hebben. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 1,2 miljoen euro.

Een bestuurder van een stichting als SGL zou een voorbeeldfunctie moeten vervullen. Verdachte heeft echter gedurende een lange periode, bij herhaling en op ernstige wijze misbruik gemaakt van de positie waarin hij zich bevond. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan. Ook het feit dat verdachten nooit verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun handelen, laat de rechtbank in hun nadeel meewegen.

Straf
Bij de hoogte van de straf heeft de rechtbank gekeken naar de redelijke termijn van berechting. Deze termijn is overschreden, waardoor de rechtbank de gevangenisstraf voor verdachten met een aantal maanden vermindert. Rekening houdend met deze feiten en omstandigheden en met wat in vergelijkbare zaken doorgaans wordt opgelegd, legt de rechtbank aan verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op van 30 maanden. De medeverdachte krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 8 maanden.

Op 2 oktober 2018 doet de rechtbank uitspraak over het bedrag dat als gevolg van de strafbare feiten aan verdachten zal worden ontnomen.'



4 september 2018
Celstraffen tot 4 jaar voor grootschalige drugshandel

'De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft een 59–jarige vader en zijn
38–jarige zoon uit Breda veroordeeld tot celstraffen van 4 en 3 jaar wegens grootschalige productie en handel in drugs, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Ze werden in 2012 samen met 7 medeverdachten gearresteerd na een meerjarig onderzoek.

Cash op zolder
De verdachten maakten zich schuldig aan de feiten in de periode juli 2009 tot en met januari 2012. In het onderzoek werd onder andere gebruik gemaakt van afgeluisterde gesprekken uit de auto’s van de verdachten. Dit leverde belangrijk bewijs op voor de veroordelingen. Op zolder bij de ouders van de hoofdverdachte werden daarnaast meerdere valuta met een totale waarde van 6 miljoen euro aangetroffen. De rechter oordeelt vandaag dat dit bedrag wordt ingevorderd door de Staat.

Cocaïne niet bewezen
De straf van de hoofdverdachten valt enkele jaren lager uit dan door de officier van justitie geëist omdat niet bewezen kon worden dat de verdachten ook betrokken waren bij de handel in een partij van 400 kilo cocaïne. Twee medeverdachten worden om die reden vrijgesproken, terwijl de zaak van twee Belgische broers die ook verdacht werden niet-ontvankelijk wordt verklaard. Eén verdachte wordt veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur vanwege witwassen en het bezit van harddrugs en verboden wapens. Een andere verdachte wordt schuldig bevonden aan onder andere hennepteelt, deelname aan een criminele organisatie en verboden wapenbezit en krijgt een gevangenisstraf van 342 dagen, waarvan 240 dagen voorwaardelijk, opgelegd en een taakstraf van 240 uur. Eén verdachte is inmiddels overleden.'



4 september 2018
Veroordelingen voor onder meer gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam blijven in stand

'De veroordeling van een man tot een gevangenisstraf van twaalf jaar en tien maanden wegens onder meer twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012 blijft in stand. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag.

Het gerechtshof in Den Haag achtte bewezen dat de verdachte onder meer betrokken was bij twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012. Bij de woningoverval in Rijswijk op 22 maart 2012 werden de bewoners door twee gemaskerde mannen met geweld vastgebonden. Er werd onder dreiging van een vuurwapen een grote som geld en een groot aantal waardevolle horloges buitgemaakt. Bij de woningoverval in Rotterdam op 16 november van datzelfde jaar werd een Rotterdams gezin met kleine kinderen in hun woning vastgebonden. De overvallers scheidden de ouders en de jonge kinderen van elkaar en sloten ze urenlang in verschillende kamers op. Het Hof sprak de verdachte vrij van een derde overval in Honselersdijk op 5 november 2012.

De verdachte stelde na deze veroordeling beroep in cassatie in. In cassatie wordt onder meer geklaagd over de verwerping door het Hof van de verweren van de verdediging over het alibi van de verdachte en het door de verdediging geschetste alternatieve scenario. Ook vindt de verdediging dat uit het bewijs niet zou kunnen worden afgeleid dat verdachte als medepleger bij één van de overvallen betrokken was. De Hoge Raad oordeelt dat geen van de cassatieklachten kan leiden tot vernietiging van de uitspraak. De uitspraak blijft dan ook in stand.

De Hoge Raad heeft ook uitspraak gedaan in de zaken tegen twee medeverdachten. Eén werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de overval in Rotterdam en heling maar heeft bij de Hoge Raad geen klachten ingediend over dit oordeel. De andere medeverdachte kreeg tien maanden cel wegens wapenbezit en handel in softdrugs. Ook deze uitspraak blijft in stand.'



4 september 2018
Verzoek tot voorlopig getuigenverhoor zakenrelatie Endstra afgewezen

'Een verzoek van Van E. - een voormalige zakenrelatie van wijlen Willem Endstra – om een zogeheten voorlopig getuigenverhoor te bevelen is door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep afgewezen. Van E. diende dit verzoek in ter voorbereiding van een civiele zaak tegen de erfgenamen van Endstra. De rechtbank Amsterdam wees dat verzoek op 26 oktober 2017 ook al af.

Claim op erfgenamen Endstra
Van E. stelt dat hij tussen 1984 en 1999 grote bedragen in contant geld aan Willem Endstra heeft toevertrouwd en naderhand herhaaldelijk tevergeefs heeft opgeëist. Daarna is een moordaanslag op hem gepleegd. Ook wil Van E. met een voorlopig getuigenverhoor bewijs verzamelen tegen de broer van Willem Endstra omdat hij vermoedt dat deze broer betrokken is geweest bij de moordaanslag.

Geen inzicht in rechtmatige herkomst van deel kapitaal
Het hof vindt aannemelijk dat het zeer aanzienlijke kapitaal dat Van E. aan Willem Endstra stelt te hebben verschaft, in ieder geval in overwegende mate bestond uit opbrengsten uit misdrijven, met name uit XTC-handel. Niet uitgesloten is dat het kapitaal deels wel een rechtmatige herkomst heeft gehad, maar Van E. heeft het hof daarin geen inzicht verschaft.

Verzoek in strijd met openbare orde
Ook is aannemelijk dat Van E. het - contante - geld heeft ondergebracht bij Willem Endstra wegens, zoals Van E. dat zelf noemt, diens reputatie als “bankier en vermogensbeheerder van de onderwereld” en met het doel om het geld uit het zicht van politie, justitie en de belastingdienst te houden. Van E. heeft bovendien jarenlang toegelaten dat Willem Endstra de gelden op eigen naam of op naam van zijn vennootschappen heeft geïnvesteerd zonder dat deze gelden nog op enigerlei wijze aan Van E. gekoppeld konden worden. Het hof concludeert dat Van E. de betrokken gelden bij Willem Endstra heeft gestald om te voorkomen dat hij ter zake daarvan voorwerp van strafrechtelijk onderzoek zou worden en dat over die gelden belasting zou worden geheven. Van E. heeft volgens het hof dan ook geen rechtens te respecteren belang bij zijn verzoek, dat strijdig is met de openbare orde. De Rechtspraak is immers niet bestemd voor de afwikkeling van geschillen over transacties met dergelijke criminele gelden of voor het faciliteren van criminele praktijken, waaronder ook het doelbewust vermijden van belastingheffing. Van E. maakt met zijn verzoek in zoverre misbruik van recht.

Betrokkenheid bij moordaanslag onvoldoende onderbouwd
Het hof vindt dat Van E. voor zijn vermoeden dat de broer van Endstra betrokken zou zijn geweest bij de aanslag op zijn leven ook in hoger beroep onvoldoende naar voren heeft gebracht. Ook heeft Van E. niet duidelijk gemaakt wat hij nu concreet wil bewijzen. Hoe het horen van de - zestien - opgevoerde getuigen aan bewijslevering zou kunnen bijdragen, heeft hij evenmin toegelicht.

Voorlopig getuigenverhoor
Een voorlopig getuigenverhoor is een getuigenverhoor in een civiele procedure. Een partij die wil inschatten of zij in een eventuele bodemprocedure iets kan bewijzen of wil voorkomen dat bewijs verloren gaat, kan de rechter verzoeken om getuigen te horen op een openbare zitting. Er is in deze procedure geen sprake van een eiser of gedaagde en de rechter geeft geen beslissing over de vraag wie er gelijk heeft in de bodemprocedure. (De bodemprocedure is de inhoudelijke rechtszaak, waarin partijen met al hun argumenten strijden om de vraag wie er gelijk heeft.)'



4 september 2018
(Flits)kredieten: informatievordering AFM buitenlandse ondernemingen toegestaan

'Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt vandaag dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bevoegd is informatie te vorderen van in het buitenland (Marshalleilanden en Malta) gevestigde ondernemingen die in Nederland (flits)kredieten aanbieden. De AFM vorderde de informatie om te kunnen vaststellen of deze ondernemingen financiële diensten verleenden in Nederland zonder de vereiste vergunningen. De AFM legde de ondernemingen een last onder dwangsom op om de verstrekking van de informatie af te dwingen. Toen de ondernemingen geen gehoor gaven aan de vordering, ging de AFM over tot de invordering van de dwangsommen. Volgens het CBb is er géén sprake van het uitoefenen van onderzoeksbevoegdheden of de inzet van dwangmiddelen in het buitenland, omdat enkel sprake is van het toezenden van inlichtingenvorderingen, dwangsombesluiten en invorderingsbesluiten.

Wel had de AFM in de dwangsombesluiten een clausule moeten opnemen dat voor zover is gevraagd om de verstrekking van materiaal waarvan het bestaan afhankelijk is van de wil van de ondernemingen, dit materiaal uitsluitend wordt gebruikt ten behoeve van de uitoefening van het toezicht op de naleving van de wet en niet voor bestuurlijke beboeting of strafvervolging van de ondernemingen. Reden hiervoor is dat een (rechts)persoon niet aan zijn veroordeling hoeft mee te werken. Omdat zo’n clausule ontbreekt, is het hoger beroep van de ondernemingen gegrond. De AFM zal opnieuw moeten beslissen op de bezwaren van de ondernemingen tegen de dwangsombesluiten.'



3 september 2018
Verplichtingen PostNL voor zakelijke post geschrapt

'Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed vandaag na sluiting van de beurs uitspraak over het marktanalysebesluit over het vervoer van de 24-uurs zakelijke post. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legde PostNL voor die markt toegangs- en tariefverplichtingen op vanwege haar dominante positie. ACM rekende daarbij alleen fysieke en niet ook digitale post tot de markt en dat is voor de vraag of PostNL dominant is van wezenlijk betekenis. De concurrentiepositie van PostNL ziet er namelijk heel anders uit als de markt ook uit digitale post bestaat.

ACM baseert haar marktafbakening op de karakteristieken van de fysieke post, die nogal afwijken van digitale post. Digitale post is aanzienlijk goedkoper en sneller. PostNL stelde daar een economische test (de zogenoemde SSNIP-test) tegenover, die juist een aanwijzing vormt dat digitale post tot dezelfde markt behoort. Het resultaat van die test maakt dat ACM tekort schiet in haar bewijs dat digitale post buiten de markt voor 24-uurs zakelijke post valt. Daarom houdt het marktanalysebesluit geen stand. Het CBb vernietigt dat besluit en schrapt daarmee de in dat besluit aan PostNL opgelegde verplichtingen.'



3 september 2018
Franse taxichauffeur krijgt celstraf voor smokkelen illegalen

'Een 45-jarige taxichauffeur uit Frankrijk is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van 278 dagen, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Hij smokkelde 3 illegale vreemdelingen Nederland binnen.

De verdachte bracht in mei van dit jaar enkele personen met zijn taxibusje naar een bosgebied in Liessel. Hij kreeg hiervoor een vergoeding van 1.200 euro. In het betreffende bosgebied werd door de politie een groep illegalen aangetroffen. Drie van hen herkenden de verdachte als zijn passagiers.

De rechtbank oordeelt dat de verdachte op z'n minst ernstige redenen had te vermoeden dat de drie - kort gezegd - illegaal waren. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor mensensmokkel. De man wordt vrijgesproken van het vervoeren van andere illegalen. Volgens de rechtbank valt op basis van het dossier niet vast te stellen welke andere personen in het busje van de verdachte hebben gezeten.

Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank mee dat mensensmokkel een ernstige inbreuk maakt op de rechtsorde en in de samenleving grote onrust veroorzaakt. Een dergelijk delict ondermijnt niet alleen het overheidsbeleid voor de bestrijding van illegaal verblijf en illegale toegang tot ons en andere Europese landen, maar draagt ook bij aan het in stand houden van een illegaal circuit. Bovendien wordt over de rug van meestal kwetsbare personen grof geld verdiend aan dit soort praktijken, die vaak gepaard gaan met mensonterende omstandigheden. De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij uit puur financieel gewin een bijdrage leverde aan deze verwerpelijke praktijken. In matigende zin weegt onder meer mee dat dat hij een ondergeschikte rol bij de mensensmokkel had en dat hij een blanco strafblad heeft in Nederland en Frankrijk.

De 1.200 euro die de verdachte kreeg voor het vervoeren van de illegalen, is in beslag genomen en krijgt hij niet terug.'



3 september 2018
Ex-militair bestraft voor veroorzaken dodelijke verkeersongeval file Duitsland

'De militaire kamer van de rechtbank veroordeelt een 29-jarige ex-militair uit Almere voor het veroorzaken van dodelijk verkeersongeval op 10 september 2015 in Duitsland. De man krijgt een werkstraf van 216 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar.

De militaire kamer oordeelt dat de man onvoldoende anticipeerde op de verkeerssituatie, onvoldoende op de weg lette en te laat reageerde, waardoor hij met zijn militaire vrachtauto is gebotst op een auto die voor hem in een file stond. Hierdoor overleed 1 van inzittenden van de auto. Daarnaast raakten 2 mensen gewond.

Forse overschrijding redelijke termijn
De officier eiste dat de man veroordeeld zou worden tot een werkstraf van 180 uur en een rijontzegging van 1 jaar. Volgens de militaire kamer zouden de ernstige gevolgen van het ongeval en de opeenstapeling van nalatigheden een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en rijontzegging rechtvaardigen. Maar het feit vond inmiddels bijna 3 jaar geleden plaats en de ex-militair heeft zich in de tussentijd niet opnieuw schuldig gemaakt aan strafbare feiten. Daarom vindt de militaire kamer de opgelegde straf passend.'



Bron: www.rechtspraak.nl.

-
-
WWW.UWWET.nl
Sinds 2009. Alle rechten voorbehouden.

Uwwet.nl